Zakon o drugem tiru prestal referendumsko preizkušnjo

Referendum o zakonu o drugem tiru njegovim pobudnikom ni uspel. Večina volivcev je namreč ob nizki udeležbi zakon podprla: Po skoraj vseh preštetih glasovnicah delni neuradni izidi kažejo, da je za zakon glasovalo 53,6 odstotka, proti pa 46,4 odstotka volivcev. Referenduma se je udeležilo približno 20 odstotkov volilnih upravičencev.

referendum volitve slovenija

Ob 19. uri so se zaprla volišča, na katerih so lahko volivci oddali glas o usodi zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške povezave Divača-Koper. Da bi bil zakon na referendumu zavrnjen, se mora proti izreči večina udeležencev referenduma, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Glede na volilne imenike, pripravljene pred tokratnim referendumom, to pomeni okrog 340.000 volivcev, medtem ko se jih je današnjega glasovanja skupaj udeležilo dobrih 343.000.


Tako bo zakon, kot kaže, začel veljati, uporabljati pa se bo začel šest mesecev po uveljavitvi.

Tudi večina volivcev, ki so na referendumu o zakonu o drugem tiru glas oddali predčasno, je zakon podprla. Za je namreč glasovalo 54,14 odstotka, proti pa 45,86 odstotka volivcev.


Predčasnega glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru se je v treh dneh udeležil 14.201 volivec oz. 0,83 odstotka vseh upravičencev.

STA