Turški letalski prevoznik v Ljubljano po navijače kar z ogromnim Boeingom 777-300ER

Navijaška evforija je zajela Slovenijo in to se bo izdatno poznalo na Brniku, saj je samo danes v Istanbul odletelo 10 letal, od tega je bil redni let ob 9.10 opravljen z največjim letalom v floti družbe Turkish Airlines in sicer je to Boeing 777-300ER.
FOTO: splet

FOTO: splet

Danes več kot 1.700 potnikov, jutri nazaj več kot 2.200


Danes se v Istanbul odpravlja več kot 1.700 potnikov na 11-ih letalih, od tega jih je 10 od letalskega prevoznika Turkish Airlines in eno letalo od Adrie Airways. Letala, ki jih bo Turkih Airlines danes uporabil za prevoz so Airbus A320 (4x), Airbus A321 (3x), Boeing 737-800 (1x) ter Boeing 777-300ER (1x). V ponedeljek, ko bo letal 12, pa bo sestava identična, le da bosta dve letali Boeing 777-300ER. Adria Airways pa bo imela dva leta. Boeing 777-300ER je največje letalo v floti Turkish Airlines, ki premore kapaciteto 349 potnikov. Širokotrupno letalo Boeing 777-300ER se praviloma uporablja na dolgih letih (lahko jim rečemo tudi čezoceanski, ni pa to nujno). Ključno pa je, da takšno letalo leti na linijah, ki so precej frekventne in s takimi rednimi linijami povezujejo večja mesta oz. večja letališča. Da tako veliko letalo kar 3x v Ljubljano, je tako silna redkost. Brnik je npr. lani in letos takšno letalo sprejel ob prihodu japonskega čarterja iz Tokia, letos 2x, lani pa je bilo nekaj več letov.


Gneča na Brniku

Danes in v ponedeljek bo na Brniku zagotovo precejšnja gneča. Letališče takšnega navala potnikov dejansko še ni imeli. Obstoječi terminal je zgrajen za 500 potnikov na uro, kar je več povzroča hude težave na vseh koncih. Veliko vprašanje je tudi kako bo s prometom do Brnika in parkiranjem na parkiriščih. Ljubljana Airport bo od 4.40, ko poleti prvo letalo za Istanbul do 11.15, ko poleti zadnji dopoldanski let, imelo 19 odletov letal, kar pomeni okoli 2.500 potnikov v šestih urah. To bo resnično velik preizkus zmogljivosti na Brniku, saj tako veliko letov v tako kratkem času nimajo niti v špici poletne sezone. V ponedeljek se bo zgodba ponovila v obratni smeri, a še z nekoliko več potniki. Vsi z ročno prtljago bodo najverjetneje kar hitro opravili, vsi ostali, ki bodo imeli oddano (check-in) prtljago, pa se bodo načakali, precej.


Zaradi tega izrednega in hkrati izjemnega dogodka bodo številke potnikov na Brniku krepko poskočile, vsi avio navdušenci in plane spotterji se bodo lahko nagledali precejšnjega števila letal v kratkem času in hkrati ujeli ptiče, ki precej redko zaidejo na Brnik. Torej, to bo razburljiv in zanimiv, predvsem pa napet dan za vse.