VIDEO: Navijači očrnili tekmo Lige prvakov v Mariboru

V sredo, 13. 9. 2017, je bila na stadionu Ljudski vrt v Mariboru, ob 20.45 odigrana nogometna tekma prvega kroga skupine E v Ligi prvakov, med ekipama NK Maribor in FC Spartak Moskva. Nogometno tekmo si je ogledalo okoli 12.500 gledalcev, od tega 2000 navijačev navijaške skupine Viole, ki so bili na tribuni jug. Na tribuni sever je bilo okoli 640 navijačev »ultrasov« in na tribuni zahod še 200 navijačev “suportersev” FC Spartak Moskva.
FOTO: twitter Dmitrij Zelenov

FOTO: twitter Dmitrij Zelenov

Policisti so v povezavi z varovanjem te javne prireditve ukrepali: Ob  14.10  so  policisti  na počivališču Dobrenje ob avtocesti A1, opravili kontrolo potnikov na rednem avtobusu, ki je pripeljal iz Dunaja. Na njem je bilo  20  navijačev  Rusije,  ki  pri  sebi  niso  imeli  vstopnic za ogled nogometne  tekme.  Enemu  izmed  njih  so  izrekli  globo,  ker  na zahtevo policista  ni  želel  izkazati  svoje  istovetnosti,  drugemu pa so izrekli globo,  ker se je na javnem kraju nedostojno vedel, izzival k pretepu in se nedostojno vedel do policistov. Ker slednji s kršitvijo  ni prenehal, so ga policisti pridržali do streznitve.


Nekaj  po 19. uri je na Gosposvetski cesti v Mariboru, v bližini križišča s Prežihovo  ulico, prišlo do poskusa pretepa večjih skupin navijačev Viol in Spartaka,  ki  sta  se pričeli izzivati k pretepu. Domači navijači so proti gostujočim navijačem pričeli metati steklenice in kamenje, s čemer so huje ogrozili javni red, splošno varnost in nevarnost za premoženje. Zaradi tega so policisti z uporabo palic in plinskih razpršilcev  obe skupini ločili in vzpostavili  javni  red in mir. Dva navijača viol, ki sta metala steklenice in  kamenje so policisti prijeli, ob tem pa pri njima našli in jima zasegli še pirotehnična sredstva. Obema so izdali plačilni nalog, v hitrem postopku jima  bodo  izdali odločbo o prekršku, oba pa so za čas trajanja tekme tudi pridržali.  Enemu  od  njiju  so  policisti  izrekli  tudi  ukrep prepovedi udeležbe na javnih prireditvah. Med posredovanjem je en od ruskih navijačev pritekel  do  enega  od  policistov  in  ga s hrbtne strani udaril v predel obraza.  Policista je ob tem lahko telesno poškodoval in so ga z reševalnim vozilom  prepeljali  v UKC Maribor. Napadalca so policisti po tekmi prijeli ob  izhodu  iz  stadiona  in  ga  pridržali po določilih Zakona o kazenskem postopku. Ovadili ga bodo zaradi suma storitve kaznivega dejanja Preprečitev  uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi po 299/2-1 členu Kazenskega  zakonika. Za to dejanje je zagrožena kazen zapora, od 6 mesecev do 5 let.


Okoli  19.24  je večja skupina gostujočih navijačev, ki niso imeli vstopnic za  ogled  nogometne  tekme,  na severni strani skušala nasilno vstopiti na stadion Ljudski vrt. Namero so jim preprečili policisti.

Okoli  19.36 so policisti v križišču Gregorčičeve ulice s Strossmayerjevo v Mariboru  izrekli globo gostujočemu navijaču, ker se je nedostojno vedel do policistov  in ni upošteval njihovih ukazov. Ker s kršitvijo ni prenehal so ga policisti za čas tekme pridržali.

Okoli  19.39  so policisti oglobili še enega gostujočega navijača, ki je na severnem  platoju  stadiona  Ljudski vrt izzival k pretepu in se nedostojno vedel  do policistov. Ker s kršitvijo ni prenehal so ga policisti pridržali do streznitve.

Ob 19.44 so policisti na studenški brvi zaznali skupino 15 tujih navijačev, ki  so imeli pri sebi predmete, ki bi jih lahko uporabili za napad ali bi z njimi lahko huje ogrozili javni red in mir, splošno varnost ali premoženje, zaščiteni pa so bili tudi s ščitniki za okončine, niso pa imeli vstopnic za ogled   nogometne  tekme.  Na  podlagi   63.  člena  Zakona  o  nalogah  in pooblastilih   policije  so  policisti  14  državljanom  Poljske  in  enemu državljanu  Rusije  izrekli ukrep Prekinitev potovanja na javno prireditev. Po izreku ukrepa je vseh 15 zapustilo našo državo.

Okoli  20.28  so  policisti  na  južnem platoju stadiona Ljudski vrt izdali plačilni nalog domačemu navijaču, ki se je nedostojno vedel na javnem kraju in izzival k pretepu.

Ob  20.30  so  imeli  na  severnem  platoju stadiona Ljudski vrt v postopku državljana Srbije, ki je na vsak način želel vstopiti na stadion, čeprav ni imel vstopnice za ogled tekme. Policisti so ugotovili, da je tujec ostal na območju Schengena več kot 90 dni, kolikor mu je dovoljeno. Zato so ga oglobili po določilih Zakona o tujcih.

Ob  21.45  so policisti dvema gostujočima navijačema izrekli globo, ker sta na severni tribuni stadiona Ljudski vrt, med tekmo prižgala bakli.


VIDEO: