Prleška in (ali) prekmurska gibanica?

Tudi na letošnjem, 55. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA 2017, na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni, je velik poudarek namenjen tudi kulinariki, predvsem lokalni, značilni za pokrajino ob reki Muri.
Slika: Brigita (levo) in Tjaša sta prepričani, da si gibanici le dopolnjujeta

Slika: Brigita (levo) in Tjaša sta prepričani, da si gibanici le dopolnjujeta

Tako je med drugim, na razstavnem prostoru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano potekal zanimiv dogodek, na katerem sta bili širši javnosti podrobneje predstavljeni obe gibanici, ki so značilne za pokrajino ob reki Muri – prleška in prekmurska. Na dogodka, katerega se je udeležil tudi kmetijski minister mag. Dejan Židan, ki je prav takrat gostil generalne sekretarje z vseh slovenskih ministrstev, je prleško gibanico pripravila mag. Tjaša Kos iz društva Kelih, prekmursko pa Brigita Ficko s sadjarske kmetije Ficko.


»Z dogodkom smo želeli obiskovalcem pokazati, da ne gre med pripravljavci ene ali druge gibanice za nekakšen boj, ampak predvsem prikazati razlike med obema gibanicama ter predvsem, da s povezovanjem pripravljavcev ene oz. druge gibanice lahko veliko naredimo tako za promocijo naše kulinarike, kot tudi prepoznavnost regije,« je dejala mag. Tjaša Kos, ki se s sodelavci že pripravlja na vsakoletno prireditev „Prleška gibanica“, ki bo v Križevcih pri Ljutomeru. Tam bodo med drugim tudi ocenjevali prleške gibanice, za katero so v letošnjem letu poenotili recept, kar je eden izmed korakov k pridobitvi certifikata v prihodnosti.