Zaplet okrog prestopa lanske najboljše nogometašice rešujejo javno preko spleta

Na družbenem omrežju Facebook se je razpisala najboljša nogometašica lanske sezone, Manja Rogan, ki je opozorila na oviranje prihodnosti ženskih nogometašic v Sloveniji. Na zapis, ki se je nanašal na njen matični klub, se je odzval tudi slednji, zato v celoti objavljamo obe izjavi.
FOTO: ŽNK Pomurje Beltinci

FOTO: ŽNK Pomurje Beltinci

Manja Rogan je zapisala takole: “OVIRANJE PRIHODNOSTI ŽENSKIH NOGOMETAŠIC

Sem Manja Rogan, slovenska perspektivna nogometašica. Od 6 leta igram pri ŽNK Pomurje, katerega športni direktor je g. Štefan Kozic. V ta klub sem vložila svojo energijo, srce, bila sem kapetanka ekipe, osvojila sem vse kar se v Sloveniji osvojiti da. Sem stalna članica ženske A reprezentance. Lansko leto sem bila proglašena za najboljšo slovensko igralko. Naj poudarim, da moja nogometna kariera ni profesionalna ampak amaterska. Torej od kluba nisem prejela nobenega honorarja, niti potnih stroškov.

Odločila sem se, da grem v tujino. Matičen klub mi je dovolil odhod. Besede g. Kozica so bile, da me ne potrebuje in da bo moje igralno mesto brez težav zapolnjeno z mladimi perspektivnimi igralkami. Zaradi osebnih razlogov in študija sem zavrnila ponudbe v tujini. Odločila sem se, da kariero nadaljujem pri aktualnih državnih prvakinjah ŽNK Olimpija Ljubljana, s katerimi bi se lahko borila za preboj v elitni krog lige prvakinj.

Od svojega matičnega kluba sem pričakovala, da bo spoštoval in podpiral mojo odločitev in me iz kluba izpustil za primerno odškodnino. Glede na razmere v slovenskem ženskem nogometu, klub zahteva nerealno vsoto in me s tem ovira pri prestopu v željeni klub.

Želala sem deliti svojo zgodbo z javnostjo. Kontaktirala sem Nogometno zvezo Slovenije in SNPortal.si, vendar ni nihče želel prikazati resničnega stanja v ženskem nogometu. Žalostno pri vsem tem pa je,da klubi med sabo ne sodelujejo in s tem zavirajo razvoj igralk ter posledično razvoj slovenskega ženskega nogometa. To ni prvi primer oviranja igralke pri zamenjavi kluba.

Z svojo objavo bi želela, spodbudila druge punce, ki so v podobni situaciji, da se postavijo zase. Klubi vse preveč izkoriščajo našo željo in ljubezen do nogometa.”


Na zapis Manje Rogan so se odzvali tudi vodilni pri ženskem nogometnem klubu, ki so na svoji uradni Facebook strani zapisali takole:
FOTO: Facebook

FOTO: Facebook

“Spoštovani,
presenetil nas je zapis naše igralke Manje Rogan, ki tekom poletnih priprav ne trenira z našim moštvom, a je pravno-formalno še vedno članica ŽNK TELEING GMT Beltincev. Še pred meseci kapetanka našega članskega moštva poudarja, da jo klub ovira pri prestopu v drugi slovenski klub. Igralka je bila v našem klubu vzgojena v eno najboljših slovenskih nogometašic, za kar je ob lastnem odrekanju zaslužna predvsem sama, a ne gre pozabiti vloge matične sredine, ki ji je skozi leta pomagala na poti do vrhunske igralke. Res je, da igralka ni nikoli prejela honorarja ali povračila potnih stroškov, kar pa velja tudi za vse druge domače igralke, ki pa so bile, tako kot tudi Manja Rogan, po naslovu državnih prvakinj deležne denarne nagrade.

Na podlagi Pravilnika o registraciji in statusu igralcev NZS klubu pripada nadomestilo za vzgojo in usposabljanje igralcev, ki traja med 12. in 23. letom starosti. Četrti odstavek 16. člena omenjenega pravilnika jasno pravi, da ima stari klub pravico do nadomestila, ko igralec amater prestopi v drug domači klub, ob tem pa tretji odstavek istega člena pojasnuje, da lahko amater brez izpisnice prestopi v drug klub le v času od 1. do 15. julija. V tem primeru mora s priporočeno pošiljko o nameravanem prestopu obvestiti stari klub. Olimpija je ta časovni rok zamudila, zato so predstavniki aktualnih državnih prvakinj pred dnevi stopili v stik z našim vodstvom kluba, kot pojasnjuje tudi direktor Štefan Kozic, ki je bil v zapisu igralke tudi osebno izzvan. Iz Ljubljane je na naš naslov uvodoma prispela žaljivo nizka ponudba, nižja tudi od v pravilniku predpisanega nadomestila. Kljub temu smo vztrajali pri nadaljevanju pogajanj, saj oviranje nogometne poti igralk(e) ni v interesu našega kluba.

»Še pred koncem prvenstva, torej tedaj, ko smo se še borili za naslov državnih prvakinj, smo se v klubu odločili, da ugodimo igralkini prošnji in ji dovolimo preizkušnjo in pogovore v tujini. Kot vemo, do prestopa v tujino ni prišlo. Pred drugim odhodom v Nemčijo meseca julija sem se sestal z igralko in ji dejal, da jo čaka mesto v naši ekipi, če ne bo prišlo do prestopa v Nemčijo, obenem pa ji je bilo ponujeno tudi mesto trenerke mlajših selekcij. Od vrnitve iz Nemčije se z igralko nisva slišala,« je uvodni del zgodbe, ko se je Manja Rogan dokazovala v Nemčiji, najprej pojasnil Štefan Kozic.

Ženski nogometni klub Pomurje Manje Rogan v želji po prestopu v tujino ni oviral, prav tako je ne ovira niti sedaj, ko lahko igralka nemoteno trenira in igra na pripravljalnih tekmah Olimpije. Glede na zahteven položaj ženskega slovenskega nogometa pa ne smemo pozabiti na položaj in interes našega kluba. Olimpija je namreč konkurent v državnem prvenstvu in velja za enega od najmočnejših nasprotnikov v lovu na naslov državnih prvakinj, ki ga želimo po sezoni premora vrnitvi v naše vitrine. Gre torej za prestop, ki lahko, kot pravi večkrat uporabljena fraza, ubije dve muhi na en mah.

Kozic v imenu kluba pojasnjuje: »In sedaj še Olimpija. Cilj ljubljanskega kluba je, da oslabi ŽNK Pomurje, kar jim je s prestopom Tjaše Tibaut deloma tudi uspelo. Če bi Olimpija Manjo Rogan hotela v svoji ekipi, bi vodstvo aktualnih državnih prvakinj postopalo drugače in ne bi poslalo ponudbe, ki je sramotna tako za naš klub kot tudi za igralko, ki je članska reprezentantka in je bila, kot v svoji izjavi navaja tudi sama, lani s strani igralk SŽNL proglašena za najboljšo slovensko nogometašico.«

V mladinskih selekcijah vzgajamo nove rodove igralk, ki bi lahko čez nekaj let vstopile v čevlje že uveljavlnih igralk, ki so v našem klubu pustile močan pečat. Kot vemo, takšen proces tudi nekaj stane, prav znesek iz računa nadomestil za vzgojo in usposabljanje igralk pa je ena od postavk, iz katere klub črpa sredstva za razvoj novega kadra. »Tudi sam, prav tako moji sodelavci v klubu, opravljamo to delo na volonterski ravni, vendar se trudimo, da klub peljemo v dobrobit vseh udeležencev v naši zgodbi. Tudi če bo le-ta v prihodnje tekla naprej z ali brez Manje Rogan, bomo v vodstvu naredili vse, da bo klub obstajal tudi v bodoče,« zaključuje direktor ŽNK Pomurja Beltincev.


Za konec še enkrat poudarimo, da ne gre niti za spor niti za oviranje izvedbe prestopa, kot želijo prikazati deležniki, ki ne poznajo celotne zgodbe, a pričakujemo nadomestilo, ki je vredna imena igralke in tudi našega kluba.
ŽNK Pomurje Beltinci”