Zapletom ob lendavski bioplinarni ni videti konca

Bioplinarna podjetja Ecos v Lendavi še vedno obratuje kljub protestom tamkajšnje civilne iniciative Ustavimo smrad, ugotovljenim kršitvam inšpektorjev in zahtevi občine po takojšnjem zaprtju zaradi domnevne kršitve okoljskega dovoljenja. Pri Ecosu pa trdijo, da upoštevajo vsa navodila inšpektorjev ter da so smrad in druge vplive odpravili.
FOTO: splet

FOTO: splet

Vse, kar smo obljubili, smo izpolnili, posledice so le še minimalne, vsak dan smo na zvezi z inšpektorji in urejamo stvari, tako da se je stanje bistveno izboljšalo. Seveda ne morem reči, da je vse sanirano stoodstotno, vendar negativnih vplivov ni oziroma so minimalni, tudi prijav ni več in če vprašate Lendavčane, vam bodo potrdili, da je zdaj drugače in da ne smrdi več,” je za STA povedal direktor Ecosa Jožef Pavlinjek. O tem, da je Ecos že drugič pristal v stečaju, pa Pavlinjek za zdaj ne želi govoriti.


Soboško sodišče je namreč na predlog Finančne uprave stečaj že objavilo 21. aprila, vendar sta se družbenika, člana družine Jožefa Pavlinjeka, solastnika Ecosa, pritožila. Višje sodišče je 11. julija odločilo, da se sklep o začetku stečajnega postopka razveljavi in se zadeva vrne v ponovno odločanje, okrožno sodišče pa je znova ugotovilo, da ni razlogov za ponovni predlog za prisilno poravnavo, ki ga želijo doseči lastniki Ecosa.

Med tem pa v Lendavi vztrajajo, da je treba kljub vsem napovedanim oziroma obljubljenim ukrepom bioplinarni odvzeti okoljevarstveno dovoljenje in jo takoj zapreti. Župan Anton Balažek je  dejal, da sicer čakajo, da bodo državni organi opravili svoje delo, vendar pa v občini ničesar ne prepuščajo naključju, zato so že oblikovali skupino strokovnjakov, ki proučuje vplive na okolje. Prepričani so namreč, da gre za veliko nepravilnosti, in ko bodo imeli rezultate, bodo ukrepali.

Razvpito bioplinarno si je 24. julija ogledala tudi ministrica za okolje Irena Majcen in takrat povedala, da ukrep prepovedi dovažanja in predelave odpadkov ter odvažanja ostankov, ki ga je teden pred tem podjetju Ecos izdala okoljska inšpekcija, ne pomeni takojšnje in popolne prepovedi delovanja.

Dodala je še, da se je s Pavlinjekom dogovorila o treh zadevah, ki jih mora izpolniti v predvidenem času, Pavlinjek pa naj bi zagotovil, da bodo proizvodnjo v fermentacijskih komorah končali v 20 do 30 dneh in v 15 dneh odstranili tudi vso embalažo, do konca leta pa naj bi tudi odstranili približno 800 kubičnih metrov ostankov fermentacije.

Vladimir Kaiser, inšpektor za okolje in naravo, pa je ob obisku ministrice opozoril, da Pavlinjekove navedbe ne držijo, saj je uvažal tudi odpadke iz Hrvaške. Šlo naj bi za hrano, ki ji je potekel rok trajanja, in tako imenovano moko, za katero pa se je pozneje pokazalo, da so bile neke vrste beljakovin oziroma aminokislin.

Župan Balažek je tudi pred ministrico ponovil stališče občinskega sveta, ki je podprl civilno iniciativo, da obrat ni primeren, da ne ustreza tehničnim standardom in da ga je treba nemudoma zapreti. V civilni iniciativi pa so bili razočarani, ker za obisk ministrice sploh niso vedeli.


Zaradi smradu je v Lendavo prišla tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in povedala, da bo ministrico in inšpekcijske službe opozorila, da hitro in strokovno opravijo svoje delo, varuh pa bo poslal priporočilo vladi oziroma državnim ustanovam, kaj je treba storiti za zagotavljanje pravice do zdravega okolja.

STA