FOTO: Osmič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

V okviru 22. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi 8. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe.

DSC_9717

In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne in zgodovinske dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat, poleg predvsem domačih ekip, drugič nastopila tudi ekipa Slovenskih novic, ki se je še drugič morala zadovoljiti z nehvaležnim 4. mestom.


Na letošnjem, 8. tekmovanju se je, pod vodstvom Urške Horvat Ritlop, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (predsednica znana gostilničarka iz gostišča Rajh, Tatjana Pintarič, ter člani: strokovni učitelj kuharstva na SŠGT Radenci Dušan Zelko, vodja kuhinje v Termah Lendava – hotel Lipa V Lendavi, Jože Horvat ter Valentina Pintarič iz Gostišča Rajh), v kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, pomerilo 15 ekip. Tekmovalcem je gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je temperatura bila krepko nad 35 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki. Odlično pa so se znašli tudi organizatorji, ki so vročino nekoliko omilili z vodno paro. Po skoraj štirih urah kuhanja je komisija odločila, da so najboljšo bujto repo, enako kot tudi lani, skuhali člani ekipe Bacardi Boys (Boris Vuk, Sandi Makoter, Martin Horvat), domačega gostišča iz Velike Polane in bližnje Gomilice, ki je že predlani bila druga. Tokrat se je na 2. mesto uvrstila domača ekipa: Društvo vinogradnikov Velika Polana (trije pari: Jože in Marija Balažek, Stanko in Marija Balažek ter Aleš in Jasna Žailg), na tretje pa še ena domača ekipa, in sicer Društvo upokojencev Velika Polana (Elizabeta Gelt, Cecilija Režonja, Angela Kotnjek, Hermina Čoldaš, Zdenka Hozjan, Vida Kavaš, Terezija Raščan). Vse ostale ekipe so si podelile 4. mesto, med njimi pa tudi ekipa Slovenskih novic (Evgen Podlesek, Marjan Hamler, Anton Sečko in Marjan Žerdin).

DSC_9728

Komisija je, po besedah predsednice Tanje Pintarič, ugotovila, da so vse ekipe skuhale odlične izdelke, o vrstnem redu pa so odločale malenkosti. Prav zato nihče ni bil razočaran nad dosežkom še posebej ob dejstvu, da so se po vročem popoldnevu in prijetnem večeru, ko je nastopala znana skupina Blue Planet in še pozneje odlična hrvaška pevka Lidija Bačić. Vse ekipe so sicer, iz rok predsednika TD Velika Polana Štefan Jaklin, dobile tudi lepe nagrade in priznanja.


Sicer pa je organizator ene največjih kulturnih, zabavnih in etnoloških prireditev ne le na skrajnjem severovzhodu države, temveč tudi širše, Društvo Štrk Slovenija (ime je okrajšava društva za šport, turizem, razvoj in kulturo) iz Velike Polane, poskrbel za veliko dogajanja, saj so (bodo) med 30. julijem in 6. avgustom nastopili mnogi tudi svetovno znanji glasbeniki,… in vse to brez vstopnine. Seveda so se vmes vrstile tudi kulturne prireditve, športna tekmovanja ipd. In takšnih množic obiskovalcev iz Pomurja in cele Slovenije, ter iz sosednjih Madžarske, Hrvaške in Avstrije pa bi si lahko želeli vsi organizatorji poletnih prireditev. Zanimivo je tudi, da je povsod zraven, poleg samih prostovoljcev, tudi domači župan Damijan Jaklin.

BUJTA REPA

DSC_9646

Sestavine: 850 g kisle repe, 650 g svinjskega mesa (hrbet), lahko tudi prekajeno, 120 g prosene kaše, 2 zvrhani žlici masti, 20 g moke, 1 – 2 stroka česna, 1 manjša čebula, lovorov list, 5 – 10 zrn popra, ščep kumine, sol

Postopek priprave: Meso in repo kuhamo skupaj in ko je meso že skoraj mehko, zakuhamo prebrano in oprano kašo. Moko na masti svetlo rumeno popražimo, dodamo nasekljano čebulo ter strt česen in takoj, ko zadiši, prilijemo malo hladne vode, malce pokuhamo ter dodamo repi. Začinimo z lovorjem, poprom in kumino, po okusu še solimo ter dobro prevremo. Bujto repo damo v lončeno posodo, nanjo pa na rezine narezano meso. Zraven so poleg mesa (svinjska pečenka) lahko pečenice, krvavice, koline, kašnice ipd.

Polanska bujta repa v Guinnessovi knjigi rekordov!


Vsakdo med nami se trudi, da bi v življenju kaj dosegel, ustvaril, se dokazal… osvojil medalje, pokale ali nemara celo postavil svetovni rekord. Prav zaradi tega se je leta 1951 Britancu Hughu Beaverju, direktorju pivovarne Guinness, porodila zamisel o Guinnessovi knjigi rekordov. Prva je izšla 27. avgusta 1955 in takoj postala uspešnica. Odtlej jo je kupilo že več kot 130 milijonov bralcev. Vsako leto izide v več kot 100 državah in več kot 25 jezikih. In od leta 2014 so se v njej našli tudi Prekmurci iz Velike Polane, ki so med Pomurskim poletnim festivalom, leta 2013, ta vsako leto poteka v rojstni vasi pisatelja Miška Kranjca, v velikanskem kotlu za 3.600 litrov skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov znamenite prekmurske bujte repe.

DSC_9704

Ta je del naše dediščine, zato je prav, da je tudi del naše prihodnosti – da ne gre v pozabo in da jo bodo lahko okušali zanamci. Tako so se člani društva Štrk Slovenija odločili, da z vpisom bujte repe v Guinnessovo knjigo rekordov izzovejo še druge, da z naskakovanjem rekorda posredno razširjajo bujto repo še v nova okolja. Rekordno jed so skuhali na odprtem ognjišču in jo brezplačno razdelili več kot 3000 obiskovalcem. Tako so skoraj vsi prebivalci Velike Polane postali del novega Guinnessovega svetovnega rekorda…


FOTOGALERIJA: