POZOR! Odpoklicali energijsko pijačo, ki vsebuje preveč vitamina B6

V hitrem sistemu obveščanja o nevarnih živilih in krmi na skupnem evropskem trgu je objavljena pijača, ki je (bila) na voljo tudi pri nas.
FOTO: splet

FOTO: splet

Podatki o živilu

Živilo: Moose Juice, Entreme Energy
Okusi: Berry (500ml), Blue Raspberry (500ml), Mojito (250ml)
Poreklo: ni znano
Dobavitelj: Prometeus Sport BV, Nizozemska
Lot: Vsi loti uporabe
Rok uporabe: vsi roki uporabe
Pakiranje: 250ml oz.500ml
Prodaja: Pijačo so prodajali v trgovinah s športno prehrano, barih ub po spletu.


Vzrok odpoklica

Pijača vsebuje preveč vitamina B6. Danske pristojne oblasti so ob pregledu deklaracije ugotovile, da pijača vsebuje visoko vsebnost vitamina B6, ki ob upoštevanju vnosa tega vitamina tudi iz drugih živil, presega sprejemljiv dnevni vnos.

V primeru, da bi zaužili dnevno 500ml pločevinko, bi na tak način v telo vnesli 40mg vitamina B6, kar precej presega dnevno priporočeno količino za otroke starejše od 14 let in odrasle. Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke Republike Slovenije (JAZMP) priporoča najvišji dnevni vnos 8mg za izdelke, ki niso zdravila.

ZPS svetuje

V primeru, da imate to pijačo doma, jo ne zaužijte. Lahko jo vrnete v trgovino, kjer ste jo kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

FOTO: zps.si

FOTO: zps.si

Vitamin B6

Z uravnoteženo prehrano dobimo zadosti vitamina B6. Največ ga je v mesu (perutnina, ribe), jajcih in škrobnati zelenjavi (npr. krompir). Telo potrebuje vitamin B6 za pravilno delovanje presnovnih encimov in imunskega sistema. Pri nosečnicah je pomemben razvoju možganov plodu.

Preveč vitamina B6 lahko povzroči okvaro živčevja – tresenje okončin, ki preneha, ko se količina vitamina B6 v telesu zniža. Pa tudi rdečico na koži, ekstremno občutljivost na sončno svetlobo, prehitro bitje srca in slabost.


Vitamini B: pomembni so za vrsto funkcij

Vitamini B so nujno potrebni za sproščanje energije, presnovo lipidov in proteinov, sodelujejo pri tvorbi krvi, delitvi celic … Vitamini iz skupine B so prav zaradi številnih funkcij potrebni za ohranjanje normalnega stanja kože, las in sluznic, za normalno delovanje živčnega sistema, za hormonske dejavnosti in delovanje imunskega sistema. Človeško telo ne proizvaja vitaminov iz skupine B, zato jih moramo dobiti s hrano.