Bill Gates ni več najbogatejši zemljan

Direktor spletnega trgovca Amazon Jeff Bezos je zaradi zvišanja vrednosti delnic svojega podjetja postal najbogatejši človek na svetu in s tega mesta izrinil ustanovitelja Microsofta Billa Gatesa, ocenjuje ameriška revija Forbes. Bezos ima premoženje v vrednosti 90,5 milijarde ameriških dolarjev, Gatesovo pa je vredno 90 milijard.
FOTO: Facebook

FOTO: Facebook

Bezos je na prvem mestu Forbesove lestvice pristal, potem ko se je vrednost Amazonovih delnic v zadnjih štirih mesecih zvišala za približno 25 odstotkov. 53-letni Bezos, ki ima v lasti približno 17 odstotkov delnic Amazona, je s tem postal bogatejši za 17 milijard dolarjev. Bezos ima sicer v lasti tudi vesoljsko podjetje Blue Origin in ameriški časnik Washington Post.

Na tretjem mestu seznama najbogatejših Zemljanov je španski modni mogotec, lastnik modne skupine Inditex Amancio Ortega, za njim pa je ameriški vlagatelj Warren Buffett.


Po navedbah Forbesa je bil Gates najbogatejši štiri leta zapored ter skupno 18-krat v 22. letih. Med letoma 20210 in 2013 je bil namreč na prvem mestu mehiški telekomunikacijski tajkun Carlos Slim Helu.

STA