Balkan brez mobilnega roaminga, tako kot EU?

Balkanske država si želijo ukinitve roaminga, tako kot je bilo to storjeno 15.6.2017 v Evropski uniji. Ministri Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne gore in Makedonije so poslali skupno pismo Evropski komisiji z željo po širitvi regulative Roam like at home (gostuj kot doma) tudi v njihovih državah.
FOTO: splet

FOTO: splet

Kot je za radio Sofia povedala nova komisarka za Digitalno gospodarstvo in družbo, Mariya Gabriel bo ena njenih prioritet vpeljava nižjih tarif gostovanja v državah Zahodnega Balkana. Za srbski časnik Blic pa je dodala še, da popolna ukinitev zaračunavanja mobilnega roaminga med EU in državami Zahodnega Balkana ne moremo pričakovati še tako kmalu.


Za uporabnike Slovenije bi bila takšna ukinitev zagotovo dobrodošla, saj se kar nekaj odstotkov prometa ustvari v teh državah. Ukinitev bi kar precej znižala stroške in nato bi v Evropi med ključnimi državami ostal več ali manj zgolj še Švica, če odštejemo brexit. A kot je že povedala komisarka bo do tega še dolga pot. Prej se bo zgodilo, da bo postavljena maksimalna cena gostovanja v teh državah kot pa podobna ureditev kot je sedaj v veljavi v Evropski uniji.