FOTO/VIDEO: Ogenj zajel drugo največje mesto na Hrvaškem

Ogenj, ki se zaradi močne burje že od nedelje širi po Dalmaciji, je včeraj dosegel tudi drugo največje hrvaško mesto Split.

split_pozar4

Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina se širi po mestu in je že zajel nekatere stanovanjske četrti.


Po poročanju Hine je požar zajel splitske četrti Dračevac, Mejaši in Kila. Z ognjem se borijo gasilci, vojaki in meščani, kljub temu pa se je požar razširil tudi na trgovski center, ki so ga evakuirali.

split_pozar1

Gori tudi okrog bencinske črpalke v četrti Dračevac, v bližini pa ogenj po poročanju Hine ogroža tudi poslopje sodišča. Zato v kratkem tam pričakujejo tudi pravosodnega ministra Dražena Bošnjakovića.


V mestu je bilo slišati tudi eksplozije. Po neuradnih podatkih je ogenj zajel smetarska vozila, saj je dosegel splitsko odlagališče odpadkov Karepovac. Po poročanju spletnega portala Index.hr sedaj mestu grozi še ekološka katastrofa. Zagorelo je tudi mestno pokopališče Lovrinac.

split_pozar2

Kot še poroča Index.hr, je nebo nad mestom prekrito z gostim črnim dimom, zaradi katerega je oteženo dihanje. Po vsem mestu zapirajo lokale in ljudi pozivajo, naj se umaknejo z ulic. Nekateri predeli Splita so brez elektrike, zaprte so tudi številne ceste.

Ljudje se spontano zbirajo in pomagajo gasilcem in vojski. Iz splitskega kliničnega centra so medtem meščane pozvali, naj izpraznijo parkirišča okrog bolnišnice.

Na Hrvaškem zaradi burje namreč še niso uspeli pogasiti požarov, ki so izbruhnili v nedeljo v Dalmaciji, medtem pa je minulo noč dodatno zgorelo tudi na drugih koncih obale.

split_pozar5

Hrvaški premier Andrej Plenković je dejal, da si vsi prizadevajo omejiti škodo zaradi požarov v Dalmaciji, se zahvalil gasilcem za požrtvovalnost ter dejal, da bo Hrvaška, če bo treba, izkoristila evropske mehanizme za zaščito pred požari.


FOTOGALERIJA:VIDEO: