100 let stari voz s kripo je na prodaj

Kdorkoli se v teh dneh pelje po regionalni cesti Gornja Radgona-Šentilj, bo v Pogradu pri Gornji Radgoni, pri hiši nedavno preminule 91-letne Tončke Ferš, zagledal pravo zanimivost.

19987602_10211901516987644_1865412158_n

Na ogled je namreč postavljen 100-letni kmečki voz, ki je bil opremljen s kripo. Gre za del voza, ki ima obliko »kište«, s katero so kmetje vozili pridelke iz njiv in sadovnjakov, kot so: krompir, pesa, repa, jabolka, hruške, koruzni lati ipd. Kripa je bila sestavljena iz štirih delov, njeno velikost in obliko pa je omogočal pod voza in ročice, na katere so nataknili verige, ki so kripo utrdile. To so bile verige imenovane »šnelarce«, s katerimi so od ročice do ročice napenjali verigo s »šnelarjem« – nekakšnim vzvodom, ki je omogočil napenjanje verige.


Takšen voz dandanes ne vidimo pogosto, če sploh. Sedaj je lastnica Tončkine posesti v Podgradu njena nečakinja Radica, ki bi voz tudi prodala kakšnemu zbiratelju ali ljubitelju kulturne in zgodovinske dediščine, saj pravi, da bi bila škoda ta »zgodovinski« voz uničiti.