POŽAR LJUTOMER: Zaključili z intervencijo in priporočila za prebivalce

Gasilci so včeraj zaključili intervencijo, ki se je pretekli četrtkov večer začela v Ljutomeru. “Bilo je naporno, vendar smo zmogli,” je povedal Dušan Hunjadi, poveljnik GEŠP Ljutomer.
FOTO: PGD Gornja Radgona

FOTO: PGD Gornja Radgona

“Najprej bi se rad zahvalil vsem gasilcem in gasilkam, ki ste s svojim požrtvovalnim in pogumnim delom pomagali pogasiti ta veliki požar. Takoj za tem pa velika zahvala Županji Občine Ljutomer mag Olga Karba , ki se je angažirala maksimalno za prehrano, napitke, … vse kar smo rabili (kapo dol) ter nas bodrila večkrat na dan na samem kraju požara, poveljniku CZ Občine Ljutomer Branku Novaku, Regijskemu poveljniku tovarišu Dušan Utroša, poveljniku GZ Ljutomer tovarišu Andreju Trstenjaku, poveljniku GZ Ormož tovarišu Tončeku Lisjaku, Regijskemu poveljniku Podravske regije, poveljniku CZ za Pomurje Martinu Smodišu, RECO Murska Sobota, vsem gasilcem iz sosednjih gasilskih zvez Murska Sobota, Gornja Radgona, Beltinci, Črenšovci, Tišina, GZ Ormož, Križevci pri Ljutomeru, Poklicni gasilski enoti EKO nafta Lendava, Zdravstvenemu domu Ljutomer, CZRS, GZS, URSZR, SV za pomoč pri gašenju z helikopterjem, policiji, Združenje Slovenskih Poklicnih Gasilcev za moralno podporo, ob ogledu samega požara, vsem službam, ki so nam nudile kakršno koli pomoč, občanom Ljutomera, za tople besede ter malice, ki ste nam pripeljali na kraj požara. Iskreno hvala vsem,” je zapisal Dušan Hunjadi.

Priporočila za prebivalce Ljutomera

izZraka00

 • Ves čas upoštevajte priporočila ekip za reševanje oz. Uprave RS za zaščito in reševanje.
 • Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in smradu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.
 • Če je vidna kakršnakoli onesnaženost okolja, je najbolje, da se temu področju izognete dokler ta območja niso očiščena.
 • Priporočamo, da vrtnin in sadj, ki bi glede na doseženo stopnjo rasti oz. zrelosti že bili primerni za uporabo in se ne dajo ustrezno olupiti, ne uporabljate. Navedena priporočila veljajo tudi za ostale plodove, do objave nadaljnjih navodil.
 • Intenzivno gibanje na prostem odsvetujemo, še zlasti tiste dejavnosti, pri katerih se zelo praši. Kdor se vseeno odloči za to, naj pri tem vsaj čim bolj omeji stik z zemljo, travo, peskom, prahom, po gibanju si temeljito umijte roke in dele telesa, ki so prišli v stik s prahom, zemljo, travo. Na vplivnem območju požara zaradi ugodnih vremenskih razmer, ki te dni vabijo ob vodo, dodatno odsvetujemo tudi izvajanje aktivnosti v in na površinskih vodah.
 • Za preprečitev vnosa preko kože se izogibajte dotikanju izpostavljenih površin, tekočin in prahu, povezanim s požarom tako, da se izogibate območjem, kamor se je širil dim.
 • Svetujemo, da redno čistite prah na površinah v bivalnih prostorih. Okenske police, igrala in vrtno pohištvo očistite z detergentom.
 • Če je možno, preprečite raznos onesnaževal z zemljo, peskom in prahom v neonesnažena območja (npr. menjava obutve pri prehodih iz onesnaženega predela v čisti predel, iz
  vrta v stanovanje). Pred vstopom v bivalne prostore z mokro krpo/brisačo obrišite tudi hišne ljubljenčke in tudi zanje poskrbite, da se ne oz. čim manj zadržujejo na onesnaženem območju dokler ta območja niso očiščena.
 • Uporaba pitne vode – upoštevajte priporočila upravljavca vodovoda oz. Uprave RS za zaščito in reševanje. Če se oskrbujete z vodo iz kapnice, do nadaljnjega oziroma novih priporočil odsvetujemo njeno uporabo. Svetujemo, da prekinete dotok s streh in drugih površin v zbiralnik kapnice, zaradi spiranja morebitnega onesnaženja.

Še posebej zaščitimo otroke – naj ne izvajajo dejavnosti pri katerih se zelo praši, naj se ne igrajo na zemlji ali v peskovniku, tudi če je bil peskovnik v času požara pokrit.

Vrtci in šole, CŠOD, športna društva in druge organizacije, ki vključujejo otroke in šolarje na prizadetem območju, naj smiselno upoštevajo vsa zgoraj navedena priporočila. (Vir: NIJZ)


Več na:

FOTO/VIDEO: Katastrofalen požar v Ljutomeru

KATASTROFA: Se je zgodil pomurski Kemis?

Ponovno zagorelo na požarišču sinočnjega požara!

POŽAR: V Ljutomeru še vedno gori, na pomoč tudi s helikopterjem

POŽAR LJUTOMER: Gasilci so končno ukrotili ognjene zublje; gasilci kritični do poročanja radijskih medijev