V obtok prihaja novi bankovec za 50 evrov

Evropska centralna banka je objavila, da danes v obtok prihaja novi bankovec za 50 €, četrti iz serije Evropa.
slika (1)

FOTO: Banka Slovenije

Uvedba novega petdesetaka predstavlja nov korak v prizadevanjih za še boljšo zaščito eurskih bankovcev pred ponarejanjem. Eden novih zaščitnih elementov je portretno okence na zgornji strani holograma, ki postane prosojno, če ga pogledamo proti svetlobi. V okencu se pokaže portret Evrope iz grške mitologije, ki je viden z obeh strani bankovca. Enak portret je viden tudi v vodnem znaku. Na bankovcu je tudi smaragdno zelena številka, na kateri se ob nagibanju bankovca pojavi svetlobni val, ki potuje navzgor in navzdol. V pomoč slepim in slabovidnim je na bankovcu tudi reliefni tisk.

»Celo v tej digitalni dobi ostaja gotovina gonilna sila našega gospodarstva,« je dejal predsednik ECB Mario Draghi. »Kot je pokazala anketa o uporabi gotovine, ki bo kmalu objavljena in je bila izvedena v imenu ECB, se več kot tri četrtine vseh plačil na prodajnih mestih v euroobmočju opravi z gotovino. Po vrednosti je to malo več kot polovica plačil.«

Rezultati ankete bodo objavljeni poleti 2017.

Bankovci za 50 € se od vseh apoenov uporabljajo najpogosteje. V obtoku jih je več kot 9 milijard, kar predstavlja 46% vseh eurskih bankovcev. Bankovci za 50 € iz prve serije bodo ostali zakonito plačilno sredstvo in se bodo še naprej uporabljali vzporedno z novimi bankovci, vendar jih bodo centralne banke postopno umikale iz obtoka.

Nova bankovca za 100 € in 200 € bosta izdana v začetku leta 2019.