VIDEO: Osumljenih 17 storilcev v preiskavi spolnih zlorab otrok

V kriminalistični preiskavi zaradi spolnih zlorab otrok na spletu je osumljenih 17 storilcev, ki so jim v današnjih hišnih preiskavah zasegli skoraj tisoč predmetov. Pridržali niso še nikogar, saj bo hišnim preiskavam sledila forenzična preiskava elektronskih naprav in nosilcev podatkov.
FOTO: Policija

FOTO: Policija

Samo letos so ugotovili že 25 oškodovanih otrok. Oškodovani otroci iz preiskave so stari med 10 in 17 let, večino osnovnošolci. Osumljencev današnje preiskave je 17, stari pa so med 26 in 60 let in iz različnih demografskih skupin (različna izobrazba, tudi upokojenci, živijo doma ali pri starših …).

Policija je na svoji spletni strani objavila izsek iz videa, v katerem je prikazana komunikacija med moškim in 13-letno najstnico, ki temelji na resničnih primerih, v katerih so udeleženi otroci.

Otroci morajo varovati svojo zasebnost na internetu
FOTO: Policija

FOTO: Policija

Otroci se morajo zavedati odgovorne rabe interneta. Varovati morajo svojo zasebnost in zasebnost drugih. Raziskovanje po spletu in komuniciranje z neznanci imata tudi določene pasti. V videu je prikazana komunikacija med moškim in 13-letno najstnico, ki temelji na resničnih primerih, v katerih so udeleženi otroci.

Na spletu so prisotne tudi osebe, ki čakajo priložnost, da v svoje »mreže« ulovijo mladoletno osebo z namenom izsiljevanja. Te osebe budno spremljajo »odprte« profile družbenih omrežij, klepetalnic in forumov, kjer so prisotni otroci. S prefinjeno taktiko ter oboroženi z informacijami o otroku, ki so jih pridobili na spletu, z njim vzpostavijo stik. Poznajo tako njegove šibke točke kot tudi dobre strani. Postanejo njegov edini prijatelji, ki jih razumejo. Okoli njih pletejo mrežo, ki ima samo en cilj, izsiljevanje.

Izsiljevanje je lahko v obliki denarnih nakazil, ki jih mora žrtev nakazati, v obliki pridobivanja še več fotografij ali video posnetkov intimnih delov telesa ali samozadovoljevanja, pa vse do zahteve po srečanju. Otroci niso krivi, da jih je nekdo izkoristil. Ko so v stiski, ko jih je nekdo izkoristil, jim je treba pomagati.

Pomembno pa je, da otroci znajo postaviti mejo zasebnosti v komunikaciji s komerkoli. Takoj, ko je ta meja s strani neznancev prestopljena, morajo o tem obvestiti starše, prekiniti komunikacijo in blokirati osebo. Za kaznivo dejanje Prikazovanje, izdelava, posest in posredovanje pornografskega gradiva po 176. členu KZ-1 je predvidena kazen zapora do 8 let.

FOTOGALERIJA:

VIDEO: