Tudi v Pomurju merilna postaja za merjenje cvetnega prahu v zraku

Občina Lendava je z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano podpisala sporazum o izvajanju monitoringa cvetnega prahu v Lendavi. Merilna postaja v Lendavi je prva tovrstna postaja v severovzhodni Sloveniji. Pridobljeni podatki omogočajo vpogled na stanje o alergenih v zraku v radiju več kot 30 kilometrov. Monitoring cvetnega prahu izvajajo še v Izoli, Ljubljani in Mariboru, prvič pa lahko spremljamo stanje tudi v Pomurju.
FOTO: Občina Lendava

FOTO: Občina Lendava

Cvetni prah spada med najpogostejše vzroke alergijskih bolezni. S postavitvijo merilne postaje v Lendavi želijo prispevali k višji kakovosti življenja tistih, na katere alergeni cvetni prah najbolj vpliva.

Prve analize cvetnega prahu na novi merilni postaji, ki je postavljena v središču mesta na strehi bivše Mercatorjeve trgovine, je v Mestni hiši predstavila Andreja Kofol Seliger z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Srečanja so se udeležili tudi direktorica nacionalnega laboratorija Zora Levačič, Teodora Petraš z Nacionalnega inštituta za javno zdravje območne enote Murska Sobota, mag. Anton Lopert z Ambulante za pljučne bolezni in alergijo v Murski Soboti in direktorica Zdravstvenega doma Lendava Olga Požgai Horvat.

Direktorica nacionalnega laboratorija Zora Levačič je ob postavitvi merilne postaje v Lendavi izrazila zadovoljstvo nad posluhom Občine Lendava, ki je pristopila k projektu in njena prizadevanja za dobrobit občanov ter ljudi v širšem pomurskem območju. Poudarila je, da se monitoring cvetnega prahu v zraku izvaja predvsem z namenom obveščanja javnosti in svetovanja posameznikom ter napovedovanja koncentracije alergenega cvetnega prahu, ki ljudem, ki so občutljivi na cvetni prah, omogoča pravočasno izvajanje zaščite.

FOTO: Občina Lendava

FOTO: Občina Lendava

Postavitev merilne postaje sta pozdravila tudi Teodora Petraš in mag. Anton Lopert, ki bosta v prihodnje sodelovala pri informiranju tako domače kot tudi strokovne javnosti. Specialist internist mag. Anton Lopert,  je izpostavil velik pomen monitoringa za ljudi, ki so preobčutljivi na pelod, saj jim omogoči pravočasni začetek zdravljena.

Monitoring se bo izvajal celo leto, aktualna poročila in napovedi pa so objavljena enkrat tedensko na spletni strani Nacionalnega instituta za javno zdravje in na vstopni strani občinske spletne strani. Vsi, ki bi radi prejemali napovedi in poročila obremenjenosti s cvetnim prahom na svoj elektronski naslov, to sporočijo na pelodinfo@nlzoh.si. V prihodnje bodo napovedi in poročila o obremenjenosti objavljena tudi na spletni strani Zdravstvenega doma Lendava in izobešena na oglasnih deskah Krajevnih skupnosti Občine Lendava.