Spletni portal omogoča primerjavo plač v Sloveniji

Zaposlitveni spletni portal MojeDelo.com je vzpostavil portal Plača.si, ki uporabniku omogoča, da svojo plačo primerja s plačo zaposlenih na enakem delovnem mestu v Sloveniji. Do zdaj je na spletni strani Plača.si, ki je sicer del mednarodne raziskave plače Paylab.com, svoje podatke o plači vpisalo skoraj 20.000 ljudi.
FOTO: splet

FOTO: splet

V analizo so zajeti bruto osnovna mesečna plača ter povprečni mesečni dodatki, dodatki ob zaključku leta, provizija na dobiček, božičnice in druge ugodnosti, ki finance ne zadevajo – izobraževanje, prispevki za pokojnini, dodatni dnevi dopusta, službeni avtomobil, mobilni telefon. Primerjava plač na nacionalni ravni zadeva 12 regij, 17 panog in 570 delovnih mest.

“Portal Plača.si je odlična referenčna točka, kadar iščete novo delovno mesto, se potegujete in pogajate za povišico na že obstoječem ali pa se želite prepričati, kako cenjeno je vaše delo na obstoječem delovnem mestu,” so še sporočili s portala MojeDelo.com, ki ga upravlja podjetje Styria digital marketplaces.

Direktor podjetja Styria digital marketplaces Zoran Savin ob tem pojasnjuje, da portal pomaga ne samo iskalcem zaposlitve in že zaposlenim, temveč tudi delodajalcem, saj jim predstavlja okvir, znotraj katerega določajo višino plače svojega zaposlenega. Delodajalci bodo lahko dostopali do podatkov določene anonimizirane ciljne skupine in s tem lažje in konkretneje vrednotili zaposlene v njihovi delovni sredini.

FOTO: splet

FOTO: splet

Osnovni namen projekta Plača.si je korak k večji transparentnosti in ureditvi trga dela tudi na tem področju. Tujina je na tem področju po navedbah portala MojeDelo.com še vedno nekaj korakov pred nami – večina oglaševanih delovnih mest plačni paket navaja že v samem oglasu, v Sloveniji pa je v tem trenutku plačilo še vedno skrivnost in predmet osebnega vrednotenja, delodajalčeve presoje in sposobnosti pogajanj.

Plača je sicer tudi eden izmed glavnih dejavnikov, ki iskalce zaposlitve motivira, da se odločijo za delo v tujini. Finančni okvirji zahodno- in srednjeevropskih držav so v primerjavi s Slovenijo višji, zaradi česar po podatkih raziskav, ki jih naredi mednarodno omrežje zaposlitvenih portalov The Network, o delu v tujini razmišlja – ali pa so že v tujini – že 75 odstotkov anketiranih.

STA