FOTO: Obeležitev slovenskega kulturnega praznika v Križevcih pri Ljutomeru

V nedeljo, 5. februarja 2017 so obeležili slovenski kulturni praznik v Kulturnem domu v Križevcih pri Ljutomeru. Kulturno društvo Križevci, katerega predsednica je Silva Duh, je pripravilo večer z bogato kulturno noto.
FOTO: Občina Križevci pri Ljutomeru

FOTO: Občina Križevci pri Ljutomeru

Slavnostna govornika na prireditvi sta bila ravnateljica Osnovne šole Križevci, Vasilija Stolnik in župan Občine Križevci, mag. Branko Belec. Stolnikova je predstavila pomen kulture in izobraževanja. Kot sociologinja kulture je poudarila, da je potrebno sprejemati drugačnost, da ljudje ne smejo imeti predsodkov in da je potrebno znati tudi in predvsem poslušati, ne samo govoriti. Potrebno je predvsem aktivno poslušanje. Med drugim je povedala, da je fizično nasilje na šoli skoraj povsem izkoreninjeno, opaziti pa je še verbalno nasilje, tudi med mlajšimi in na šoli si želijo odpraviti tudi to vrsto nasilja. Zato se strokovno osebje nenehno izobražuje, svoje znanje pa prenaša tudi na otroke in starše. Kultura je pravzaprav proces, ki se dogaja v človeku in odseva človeka.

FOTO: Občina Križevci pri Ljutomeru

FOTO: Občina Križevci pri Ljutomeru

Župan mag. Branko Belec je govoril o pomenu kulture v občini. Omenil je, da je zadovoljen, da so društva v občini aktivna, da jih občina pri delu  spodbuja in jim namenja proračunska sredstva ter da je v zadnjih nekaj letih opazen ogromen napredek pri aktivnostih društev. Nadalje je poudaril, da je denar pri vsem tem drugotnega pomena, saj je v delovanje kulturnih društev vloženih veliko ur prostovoljnega dela aktivnih članov društev. V zadnjem času sta bili na območju Občine Križevci ustanovljeni dve novi kulturni društvi, Društvo 29a in KUD Muzika. Župan je povedal, da vsakdo ne more biti poet, pisatelj oz. druge vrste umetnik na najvišjem nivoju. Vsak ne more biti Prešeren, Cankar, Slak ali Avsenik, lahko pa si vsak po najboljši moči prizadeva, da je dober in pošten človek, da ni zavisten in da tudi sosedu privošči le najbolje. Kulturo predstavlja tudi raven oblačenja, način govora, kultura pitja.

Glasbeni program sta popestrila vokalistka Sara Koler Urbančič iz Zgornje Ščavnice, na klavirju jo je spremljal Valter Klemenčič iz Radencev.

Lastni opus pesmi je predstavil Branko Pintarič, na violini ga je spremljala Mirjam Lah. V goste sta prišla iz Rogašovcev.

FOTOGALERIJA: