Spomin na žrtve holokavsta

V Sloveniji je potekala vrsta prireditev ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, s katerimi se ne le ohranja spomin na mrtve, ampak tudi opominja, da se kaj takega ne sme več ponoviti. V počastitev spomina na lendavske Jude so položili cvetje in vence na judovskem pokopališču v Dolgi vasi. Spomin na žrtve holokavsta so v Lendavi obeležili še z projekcijo filma in predavanjem o lendavskih Judih.
FOTO: Občina Lendava

FOTO: Občina Lendava

S prireditvami in dogodki ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki jih tudi v Lendavi pripravljajo v sklopu projekt Šoa – spominjajo se, želijo ohranjati spomin na umrle ter ozaveščati javnost o enem najhujših zločinov zoper človeštvo.

Ob mednarodnem dnevu spomina se je župan mag. Anton Balažek žrtvam nacističnega preganjanja poklonil na judovskem pokopališču in ob tem poudaril, da so takšni dogodki pomembni predvsem zaradi opomina, da bi v prihodnje pravočasno zaznali nevarnosti, ki lahko pripeljejo do takšnih tragedij in da bodo v prihodnje pozornost usmerili predvsem na zapuščino lendavskih judov in njihov prispevek temu okolju.