Kako se zaščititi pred vlomilci in tatovi ter kako ravnati v primeru vloma in tatvine?

Policisti in kriminalisti PU Murska Sobota so v letu 2016 obravnavali številčno manj vlomov v stanovanjske hiše kot v preteklih letih. V zimskem času beležijo vlome predvsem v popoldanskem času, ker se hitro zvečeri, kar storilci s pridom izkoriščajo, saj hitreje opazijo v kateri hiši je kdo doma in v kateri ni nikogar, ker niso prižgane luči.
*Fotografija je simbolična.

*Fotografija je simbolična.

Zato svetujejo, da pred odhodom od doma hišo zaklenete, prižgite luči na dvorišču, lahko pa tudi kakšno luč v dnevnem prostoru, s čimer boste sporočali, da se nekdo nahaja doma. V kolikor se vrnete domov in opazite, da ste postali žrtev kaznivega dejanja (vloma ali tatvine) o tem nemudoma obvestite policijo in ničesar ne premikajte ter ne pospravljate do prihoda policistov. V kolikor naletite na storilca, ki je še v hiši ali opazite storilca pri vlomu v sosednjo hišo, se ne izpostavljate, zlasti, če je fizično močnejši, oborožen ali jih je več – pomembnejša naj bo vaša lastna varnost! Policistom lahko pomagate pri izsleditvi storilca, če si poskušate zapomniti čimveč podatkov o njem: izgled storilca, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal ali pa ga fotografirate oziroma posnamete s svojim mobilnim telefonom.

policija_113-620x465-620x465-800x445

Zato pred daljšo odsotnostjo z doma zaklenite vrata in zaprite okna, pred tem ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih (da vam zaradi puščanja vode ali požara ne bo treba predčasno prekiniti dopusta). Vklopite alarmno napravo, ključev ne puščajte na “skritih mestih”, kot so nabiralniki, predpražniki, lončki za rože ipd. Ne puščajte doma dragocenosti in denarja (med dopustom raje najemite sef). O svoji odsotnosti ne puščajte sporočil (na telefonskem odzivniku, na listikih). Poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete, vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči in odpovejte dostavo časopisov). Doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne. Ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše. Z vidnih mest umaknite vrednejše predmete. Povejte sosedom, kako ste dosegljivi. Zapišite si serijske številke vrednejših predmetov ali jih celo fotografirajte, po možnosti pa tudi označite (umetniške slike, nakit,tehnične predmete idr.).