Prihaja prva večja snežna pošiljka

V petek nas čaka zanimivo vremensko dogajanje. Sprva bo marsikje deževalo, vendar ne za dolgo. Dež bo hitro prešel v sneg. Padavine bodo obilne. V povprečju bo zapadlo od 10 do 30 cm snega.
FOTO: slikovna napoved za petek popoldan, ARSO

FOTO: slikovna napoved za petek popoldan, ARSO

Vpliv poslabšanja bomo začutili že danes ponoči, ko bo ponekod zapihal jugozahodni veter. Jutranje temperature bodo od -11 do -4 °C. V četrtek popoldan bo oblačnost naraščala, na jugozahodu države se bodo že pričele pojavljati rahle padavine, marsikje sprva kot sneg. Zvečer se bodo padavine na zahodu krepile, na vzhodu pa bo še suho. Prehodno se bo okrepil jugozahodni veter, ki bo nekoliko ogrel ozračje. V noči na petek bo na zahodu oblačno s padavinami. Sprva bo marsikje še snežilo, proti jutru pa bo sneg po nižinah zaradi otoplitve prehajal v dež. Ponekod bosta možna žled in poledica. Na vzhodu države bo še suho.

V petek zjutraj se bo v večjem delu države ogrelo nad ledišče. Najhladneje bo ostalo le na skrajnem severu države. Jugozahodni vetrovi bodo oslabeli. Na zahodu države bo občasno deževalo.

Čez dan se bodo padavine od severa in zahoda okrepile in zajele vso državo. Hitro se bo ohladilo tako v višinah kot v nižinah. Dež bo hitro prešel v sneg. Zapihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter, na Primorskem burja. Popoldan bo oblačno z obilnim sneženjem. Zvečer bodo padavine slabele in v noči na soboto povsod ponehale. Zjasnilo se bo. Ob koncu padavin lahko sneži tudi v zaledju obale.

Dežju se boste izognili predvsem na Gorenjskem in Koroškem. Tam bo večinoma snežilo že od samega začetka.

Sneg se bo zaradi dobro pripravljenih tal kljub dežju hitro nabiral in se obdržal še vsaj za 10 dni poroča neurje.si.