Izredni uspehi gospodarstva v letu 2016

Gospodarsko klima v občini Lendava je dobra, gospodarski kazalniki v preteklem letu pa najboljši po letu 2008, kar se odraža tudi v zmanjševanju brezposelnosti in večjem optimizmu za leto 2017, so ugotavljali na ponovoletnem srečanju z gospodarstveniki v Mestni hiši.
FOTO: Občina Lendava

FOTO: Občina Lendava

Župan mag. Anton Balažek se je zahvalil podjetnikom in gospodarstvenikom za dosežke in poudaril, da je realna slika še boljša, saj v gospodarskih kazalnikih za občino Lendava niso upoštevani deleži podjetij kot so Ilirija, Lek, Filc in Terme Lendava, ki imajo svoje sedeže v drugih občinah. Občina se bo v prihodnje osredotočila predvsem na zagotavljanje dobrih pogojev za nadaljnji gospodarski razvoj, komunalnih storitev vključno z informacijsko tehnologijo in zanesljive požarne varnosti. Skupaj z Dvojezično srednjo šola Lendava se bo osredotočila tudi na zagotavljanje ustreznih kadrov, o čemer sta spregovorila ravnateljica šole Silvija Hajdinjak Prendl in profesor Slavko Režonja.

anton-balazek-kopija

Anton Balažek

Predsednik Pomurske gospodarske zbornice Štefan Sobočan je v oceni pomurskega gospodarstva za leto 2016 izpostavil rast izvoza, ki se je v primerjavi z letom 2015 povečal na 1,6 milijarde evrov oziroma za 16 odstotkov. Tudi direktor Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah je povedal, da je Pomurje izvozno najbolj rastoča regija v državi in tako je izvoz tisti, ki prinaša sredstva tudi za nove investicije v regiji. Zbranim gospodarstvenikom je predstavil načrtovane razpise v letošnjem in prihodnjem letu.

O trendih in priložnostih v turizmu je spregovoril Igor Magdič iz Save turizma in v oceni preteklega leta izpostavil pozitivne trende in rekordne kazalnike tudi v lokalnem okolju ter pozdravil projekt turizma v zidanicah.

Gospodarske spodbude in projekte, ki jih Slovenija in Madžarska namenjata zato, da bi mlade na narodnostno mešanem okolju obdržali doma in povečali zaposljivost, je predstavil podžupan občine in predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horváth.

FOTO: Občina Lendava

FOTO: Občina Lendava

Župan je zbranim predstavil tudi projekt Evropska prestolnica kulture, ki je za Lendavo predvsem gospodarski projekt in za katerega ni pomemben samo cilj, ampak predvsem proces, pri katerem bodo poskušali čim bolj vključiti javno-zasebno partnerstvo in podjetniške ideje. V stoletju mreženja bodo ta projekt peljali skupaj s partnerskimi mesti. Župan je zbrane med drugim pozval k zaposlovanju lokalnega prebivalstva, ki bi poleg zmanjševanja brezposelnosti pozitivno vplivalo tudi na proračun občine, kot izziv za prihodnje leto pa izpostavil čim večjo sinergijo med gospodarskim in javnim sektorjem.