Telekom Slovenije, Telemach, T-2 in Simobil zaradi POP TV-ja in Kanala A zaenkrat ne bodo podražili storitev, lahko jih pa kasneje

Telekom Slovenije, Telemach, T-2 in Simobil, to so največji IPTV in kabelski operaterji v Sloveniji, 16.1.2017 svojih storitev ne bodo podražili. Ta datum je prelomen, saj bo Pro Plus na ta dan ugasnil DVB-T oddajanje in tako POP TV in Kanal A ne bosta več prosto dostopna.
pop-tv-kanal-a-antena-dvb-t-540x397

FOTO: splet

S tem je Pro Plus pridobil pogajalsko pozicijo, da lahko od IPTV in kabelskih ponudnikov zahteva nadomestilo za distribucijo njihovih programov. Bolj natančno za distribucijo programov POP TV in Kanal A v SD tehniki, saj za vse ostalo (POP TV HD, Kanal A HD, KINO, OTO in BRIO v SD in HD ter ogled nazaj) praviloma že plačujejo. Paniko pa so zagnali članki portala Žurnal 24, ki so govorili o podražitvah naročnine za 5€.

Podražitev vsaj zaenkrat ne bo

Ker ZEKom-1 pri spremembi cene naročnine zahteva enomesečni najavni rok v katerem v katerem potrošnik lahko odstopi od pogodbe. Ker Telekom Slovenije, Telemach, T-2 ali Amis niso naznanili spremembe cen, se te 16.1.2017 ne morejo zgoditi. Seveda jim nič ne preprečuje, da ceno dvignejo kasneje in takrat bo seveda precej težje trditi, da se je podražitev zgodila zaradi zahtev Pro Plusa po dodatnem nadomestilu. Ker pa operaterji že sedaj plačujejo 9/11 storitev dodatna cena, ki jo bodo morali plačevati Pro Plusu nikakor ne more znašati 5€, prej kakšen 1€ ali 1.5€. Zato podražitev, ki se bo prej ali slej zgodila, zaradi Pro Plusa ne bo ravno visoka, vse kar bo nad tem bo »dodatek« operaterjev.

Zakaj mi ne operaterji ne omogočijo izbire programov?

AKOS je 15.12.2016 na svoji spletni strani objavil poziv, da operaterji, ki ponujajo pakete televizijskih programov, da omilijo morebiten vpliv napovedane spremembe poslovnega modela skupine Pro Plus na končne uporabnike. Poziv AKOS-a je najverjetneje nastal zaradi poziva ZPS-ja, da naj operaterji programe Pro Plusa ponudijo v samostojnih paketih in ne podražijo osnovnih shem. Pogajalsko stališče Pro Plusa pa se začne prav tukaj, saj kot pravijo: »Smo medijska hiša, ki ustvarja program izključno za slovenskega gledalca in v glavnem terminu v povprečju dosega skoraj 50-odstotno gledanost, zato je logično, da smo z vsemi našimi programi prisotni v osnovni shemi vsakega operaterja, s katerim bomo dosegli dogovor.«

Po trenutnih podatkih je dogovor dosežen s Telemachom in pri njih bosta programa POP TV in Kanal A v sklopu kabelske, IPTV in Total TV ponudbe na voljo v osnovni shemi. Prav tako so tudi iz Telekoma Slovenije sporočili, da so s Pro Plusom sklenili dogovor in da se za njihove uporabnike nič ne spreminja. Podobno je moč pričakovati tudi pri drugih operaterjih, ko se bodo ti dogovorili glede nadaljnjega sodelovanja s Pro Plusom. To, da bomo kdaj dočakali, da si bomo lahko samostojno izbirali programe in imeli zgolj tiste, ki jih želimo, pa je še precej daleč od realizacije. Tehnično je to precej enostavno izvedljivo, težava so pogodbene obveznosti in zahteve distributerjev piše blog.uporabnastran.si.