Okrog dela prostega 2. januarja se zapleta

Potem ko je državni zbor s prepričljivo večino včeraj potrdil uvedbo 2. januarja za dela prost dan, so državni svetniki začeli zbirati podpise za izredno sejo, na kateri bi glasovali o vetu na zakon, piše Večer.

2-januar-dela-prost-dan-kopija

Kot je za Večer povedal vodja skupine delodajalcev v državnem svetu Igor Antauer, bodo poskušali zbrati dovolj podpisov za sklic izredne seje, na kateri bi glasovali o odložilnem vetu na včeraj sprejeto spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih. “Zakon pomeni veliko škodo za gospodarstvo. Zgrožen sem, da je politika šla v sprejem zakona brez kakršnihkoli izračunov o finančnih posledicah,” je povedal Antauer. Priznava pa, da veliko možnosti za potrditev veta nimajo, saj je skupina delodajalcev s štirimi svetniki med najmanjšimi interesnimi skupinami v državnem svetu (prav tako štiri glasove imata skupini delojemalcev ter kmetov in obrtnikov).

“Številni svetniki so politično opredeljeni ali pa so na državnih jaslih, ti bodo glasovali proti vetu,” napoveduje Antauer. Vendar kljub temu seja po njegovem mnenju ne bi bila zaman, saj bi pokazala na mnenje gospodarstva. Za veto je potrebna več kot polovica svetniških glasov, to je 21. Postopkovna določila še omogočajo sklic seje do 20. decembra, je povedal predstavnik državnega sveta Robert Celestina. Da gre za “neresen, neodgovoren in populističen ukrep”, so že pred dnevi sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije, ki prav tako opozarja na negativne učinke prostega dne na gospodarstvo. V turističnih podjetjih pa so v nasprotju s tem z novim praznikom zadovoljni, saj si obetajo več obiska in več prihodkov, še piše Večer.